Homefront (Gary Fleder, 2013)

tv-spot-for-statham-and-francos-homefront

Beoordeling: 6

Sommige films kijk je omdat je weet wat je kunt verwachten. Geen verassingen en geen originaliteit maar puur entertainment in hapklare brokken. Helmaal niks mis mee.

Jason Statham speelt een ex-agent die samen met zijn dochter de rust opzoekt van een kleine plattelandsgemeenschap om vijanden uit het veleden kwijt te raken. Als zijn dochter de zoon van een lokale drugsbaas tegen de grond slaat zorgt diens moeder er voor dat ze toch weer in beeld komen. Jammer voor Statham, leuk voor de kijker.

9383_w800

Het scenario van Homefront is van Sylvester Stallone, die het oorspronkelijk schreef als onderdeel van de Rambo-reeks. Dat is ook wel herkenbaar, zeker als je de uitstekende “First Blood” er naast zet: stille, teruggetrokken ex-professionals, die eigenlijk vooral rust willen maar dan toch door een vijandige en agressieve omgeving uitgedaagd worden om hun oude talenten nog eens in te zetten. Puur uit zelfverdediging natuurlijk.

Statham doet het helemaal niet onaardig. Anders dan in de veel hoger (mis-)grijpende Hummingbird gaat hij hier niet op de filosofische toer en hoeft hij alleen maar laten zien dat hij goede vader is en een aanwinst voor de gemeenschap, met leuke vriendschappen en een gezond oogje op de schoolpsychologe. Dat gaat hem prima af.

homefront-jason-statham-1

Daarnaast is het psychologische stramien van het verhaal aangenaam simplistisch en voorspelbaar. Eerst wordt de dochter volstrekt onheus bejegend, vervolgens laat Statham zelf allerlei onaardigs over zich heen komen en als je als kijker echt vurig brandt van verlangen naar woeste klappen slaat de vlam ook daadwerkelijk in de pan. Heerlijke handgevechten, aangenaam harde geweldsuitbarstingen en bevredigende shoot-outs. Zoals het hoort.

Het probleem is eigenlijk vooral dat afgezien van die leuke primaire verhaallijn verder niets is uitgewerkt. De karakters hebben erg te leiden onder gebrek aan achtergrond en het verhaal kent te veel schurken. Kate Bosworth speelt een overtuigende bitch maar zou beter in de verf gezet kunnen worden en dat geldt ook voor het personage van haar man (Marcus Hester). Vervolgens blijkt echter haar broer (James Franco) een veel grotere schurk. Of is het toch diens vriendin (Wynona Ryder)? Of nee, misschien de corrupte sherrif? Of de bendeleider uit Stathams verleden? Stuk voor stuk effectieve kanonnenvoerpersonages maar dramatisch hebben ze weinig te bieden.

home6

Hetzelfde geldt voor de lijnen in het verhaal die wat meer bespiegelend moeten lijken. De stukjes over opvoeding en de liefde tussen een vader en zijn kind bijvoorbeeld. Die zou je met plezier fast forwarden maar ze duren nooit lang genoeg om de afstandsbediening op te pakken, zelfs als die direct naast je hand ligt. Of de stukjes die voor afronding moeten zorgen: altijd al clichés maar hier ook vaak wat genant.

Toch maakt dat onder de streep niet veel uit. Laten we eerlijk zijn: wie dit soort films kijkt weet welk vlees er in de kuip zit en als je daar vervolgens over gaat zitten zeuren moet je gewoon naar prisoners kijken.

Dus een 6 ja, maar wel een dikke, vette, lekkere zes. Met ballen.

Leave a comment

1 Comment

  1. leeshetnu

     /  December 22, 2013

    Beste Hans,

    Onlangs zijn wij uw website tegengekomen op het internet, en sprak uw schrijfwijze ons aan.

    Wij zijn een online community dat Nederland voorziet van nieuws, verhalen en entertainment. Wij hebben in afgelopen weken een vernieuwde versie gelanceerd op leeshetnu.nl, en met deze versie voorzien wij de bezoekers van veel nieuwe functionaliteiten, waaronder een compleet forum.

    Momenteel zijn wij druk op zoek naar mensen die ons team willen versterken. Graag zouden wij u dan ook willen vragen of u het leuk zou vinden om met ons een samenwerking aan te gaan.

    Wij zijn op zoek naar iemand die graag zou willen schrijven in de categorie (Film) en proberen onze bezoekers en fans te voorzien van goed leesvoer.

    Graag ontvangen wij uw reactie.

    Met vriendelijke groet,

    Floris van Duinkerken
    Hoofdredacteur | Leeshetnu.nl

    Reply

Leave a comment