Starred Up (David Mackenzie, 2014)

StarredUp2013

Beoordeling: 8,5

Kun je in een uiterst gewelddadige film toch tot tranen toe geroerd worden? Als het goed gedaan wordt wel ja. En Starred Up krijgt het voor elkaar.

Eric Love (Jack O’Connol) is een Engelse 19-jarige jeugdige delinquent die van een jeugddetentiecentrum upstarred naar een gevangenis voor volwassenen. Daar ontmoet hij zijn vader. Door muren van geweld en onmacht proberen de twee nader tot elkaar te komen.

725936

Starred up is een indrukwekkende film. Dat valt te lezen op de kritieken op de poster en ik deel die mening volledig. Rauw, intens, compromisloos en psychologisch verantwoord sleept het verhaal je mee, houd je in een ijzeren greep en laat je niet meer los tot de fantastische slotbeelden van de stilvallende draaideur.

Technisch is er veel voor de film te zeggen. De ongepolijste beelden combineren uitstekend met de knappe, weinig geësthetiseerde wijze waarop het decor wordt gebruikt. De montage is vlot en doet af en toe bijna aan commerciële actiefilms denken maar wordt afgewisseld met vervreemdend rustige en geluidloze beelden die contemplatief aandoen. Het geluid is krachtig en de afwezigheid van muziek werkt even verstillend als realistisch.

starred-up-bg-4

De eerste vijftien minuten mogen als voorbeeld gelden. Zonder al te veel betekenisvolle dialoog zien we hoe de jonge Eric wordt geïnterneerd in een nieuwe gevangenis. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat hij de procedures kent en weet hoe hij in een harde omgeving moet overleven. Spanning is nooit ver weg en bij de eerste geweldsexplosie (even hard als nonchalant) ben je als kijker helemaal opgenomen in de vertelling en weet je dat dit een moeizaam traject gaat worden.

Pas dán zet regisseur David Mackenzie (nooit van gehoord en toch al vijf films gemaakt, waaronder Hallam Foe) het verhaal van de zoon en de vader in de steigers. Geholpen door de twee fantastische acteurs (Jack O’Connol als de zoon en Ben Mendelsohn als de vader) weet hij geloofwaardig te laten zien hoe beide karakters onder hun harde schil eigenlijk erg veel om elkaar geven en proberen door alle beperkingen heen te werken met wat hen gegeven is. Zonder een zweem van sentiment levert dat op het einde adembenemend ontroerende momenten op. Misschien heeft het er ook wel mee te maken dat ik zelf vader ben. Maar dan nog.

6377_2

Tussen de bedrijven door is er ook nog het verhaal van de anger-management therapiegroep, waar Eric tegen wil en dank aan deel neemt. Welbeschouwd zou dat het sterkste stuk van de film moeten zijn, want het scenario van Jonathan Asser is gebaseerd op diens ervaringen als vrijwillig therapeut in de gevangenis van Wandsorth. Vreemd genoeg vind ik dat echter het zwakste stuk.

Of laat ik het zo zeggen: de sessies zijn leuk (soms ronduit hilarisch) en de therapeut (Rupert Feind) speelt goed en zet een boeiend personage neer, maar vanuit een hulpverlenersperspectief komt niet alles even geloofwaardig over. Zowel het verloop van de sessies, de stellingname en overbetrokkenheid van de therapeut (plus de in de kern voorstelbare maar toch wat schematisch neergezette verhouding tussen leiding en gevangenen) lijken regelmatig eerder in dienst te staan van identificatie en spanningsopbouw dan van realisme.

unnamed-2

Maar dat is een niet meer dan een klein bezwaar. Een detail. Want op de keeper beschouwd vind ik Starred Up een van de beste films – tot nu toe – van 2014.

Advertisements
Leave a comment

1 Comment

  1. Jan Salden.

     /  June 2, 2014

    Helemaal mee eens. Prachtige, rauwe en op momenten meedogenloze film waar onmacht en onvermogen een grote rol spelen. Misschien niet de origineelste film maar wat een vakmanschap op het gebied van acteren, cameravoering en vertelkunst. Ik had in tegenstelling tot Hans geen enkele moeite met de therapiesessies. Voor mij een dikke 8.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: