3 Days to kill (McG, 2014)

3daystokill_208gti

Beoordeling: 7

De critici maakten gehakt van 3 days to kill maar ik kan er niets aan doen: ik heb genoten. Ondanks minpunten en een hoog been there done that gehalte bleef ik tot het einde toe geboeid. Of nou, geboeid…laten we zeggen entertained. Je kunt het slechter treffen.

Kevin Kostner speelt Ethan Renner een CIA-agent die te horen krijgt dat hij nog maar kort te leven heeft. Hij wil zijn carriere vaarwel zeggen en trekt naar Parijs om daar hernieuwde banden aan te knopen met zijn vervreemde vrouw en dochter maar dan wordt hij toch nog gedwongen een laatste opdracht uit te voeren, waarmee hij overigens ook nog zijn leven kan verlengen. En wat doe je dan?

M-142_DF5E6415cc-r1-v3_rgb

Eén van de minpunten is misschien wel het verhaal. Om geloofwaardigheid hoef je beslist niet te komen in 3 days to kill. Het ene onwaarschijnlijke element stapelt zich op het volgende en de pulp stoomt de oren van het scenario uit. Daarnaast zijn er – je weet het eigenlijk wel met Luc Besson aan het schrijfstuur – vele zijlijntjes en onevenwichtige momenten.

Maar ik zeg misschien. Want eigenlijk wordt dat wat mij betreft allemaal gecompenseerd. Door twee belangrijke elementen: entertainment aan de ene kant en vakmanschap aan de andere.

Film Title: 3 Days To Kill

Eerst maar entertainment. De film heeft vaart en houdt je vast tot aan het einde. Ja, het is allemaal niet even waarschijnlijk of zelfs consequent, maar wat een aangename rit. Er zijn prachtige actiescenes (die met de fiets steekt er met kop en schouders boven uit), af en toe is de film aangenaam hard en de montage scheurt als een TGV.

Daarnaast weet regisseur McG (van de Charlie’s Angels film en een stevige batterij tv-series) een mooi evenwicht te bewerkstelligen door af te wisselen met plezierige humor en vooral sterk werkende familiescenes. Dat houdt je als kijker dicht bij de karakters en maakt dat je steeds wilt blijven weten hoe het verder gaat.

75696-Connie-Nielsen-es-Hailee-Steinfeld---3-nap-a-halalig

En dan vakmanschap. In dit geval gaat het me niet zozeer om de technische kant (hoewel die wat betreft camerawerk, montage en aankleding beslist in orde is) maar meer om de acteurs. Amber Heard (Femme Fatal Vivi Delay) laat nog wat steekjes vallen: ze speelt erg puppy, is te jong voor de rol en haar overtrokken look past meer in een stripverhaal. Maar dan de rest van de cast. Connie Nielsen heeft slechts een kleine rol maar zet de moeder sterk neer. Hailee Steinfield (uit de nieuwe True Grit) is geweldig en maakt van de dochter een volkomen geloofwaardige puber. Thomas Lemarquis als The Albona en Richard Semmel als The Wolf zijn heerlijke schurken.

De ster van de film is echter absoluut Kostner. Dat je ondanks alle onwaarschijnlijkheden toch met plezier het verhaal blijft volgen ligt grotendeels aan hem. Hij is volstrekt overtuigend in zijn rol als doorgewinterde cia-agent, draagt alle actie met verve maar weet vooral ook kwetsbaarheid en charmante onbeholpenheid te laten zien binnen de interacties met zijn vrouw en zijn dochter. Je kúnt niet ontkennen dat hij een geweldige acteur is.

3-days-to-kill-1

Dus ja. Pulp, entertainment, binnen een week vergeten waar het ook alweer precies over ging: allemaal waar. Er zitten fouten in het scenario, de onwaarschijnlijkheden vliegen je om de oren en van werkelijke diepgang is nergens sprake. Maar ik ga wel nog een keer kijken.

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: